Az 5 leggyakoribb fóbia, amitől az emberek többsége retteg. Ez áll valójában a háttérben!

Az 5 leggyakoribb fóbia, amitől az emberek többsége retteg. Ez áll valójában a háttérben!

Parfümje miatt majdnem ugrott Csilla jogsija

Rutinellenőrzésnek indult, ám kínos…

lgondolkodtál már azon, hogy vajon miért fél sok ember ugyanazoktól a dolgoktól? Mindenkinek megvan a saját félelme, de vannak olyanok, amelyek sokkal gyakrabbanan fordulnak elő, mint mások. Például számtalan ember fél a pókoktól és a kígyóktól.

Egy felmérésben 2 088 felnőttet kérdeztek meg, hogy vannak-e bizonyos dolgok, amelyektől félnek. Arra is megkérték őket, hogy számoljanak be róla, ezektől a dolgoktól csak kissé vagy nagyon félnek.

Íme, az öt leggyakoribb fóbia, néhány lehetséges magyarázattal.

rfr 70e0e

 

Magasságtól való félelem, vagy akrofóbia

A megkérdezettek közül 23 százalék vallotta azt, hogy nagyon fél a magasságtól, és 35 százalék volt, aki azt mondta, hogy csak kicsit fél. Tanulmányok ezt a félelmet a függőleges érzékeléssel kapcsolták össze. A kutatók szerint azok, akik félnek a magasságtól, túlbecsülik a vertikális távolságokat.

 

Kígyók

A megkérdezett felnőttek 21 %-a azt állította, nagyon fél és 31 %-a csak kicsit fél tőlük. Több tanulmány kimutatta, hogy ez a félelem valószínűleg veleszületett és nem tanult. Néhányunk tehát születésétől fogva irtózik a csúszómászóktól.

 

c2 20e3a

 

Nyilvános beszédtől való félelem, más néven glosszofóbia

A megkérdezettek 20 %-a nagyon fél attól, hogy tömeg előtt beszéljen, míg 36 % vallotta, hogy kicsit fél. Ez személyenként is eltérő, ugyanakkor általános és a társadalmi szorongás magyarázhatja ezt a félelmet, mivel sokan félnek attól, hogy a közönsgég, hogyan ítélkezik felőlük.

c1 c4285

 

Pókok

Mi nem lehet szeretni az imádnivalóan rémisztő kis pofájukon? A válaszadók 18 %-a szerint, akik arról számoltak be, hogy nagyon félnek tőlük, például semmit, valamint a 24 % állítja, hogy csak egy kicsit fél a pókoktól. Hasonlóan, ahogy a Cápa c. film miatt az emberek még jobban félnek a cápáktól, így a média ábrázolása miatt a pókokkal szembeni félelem is elterjedt. Azonban ez a félelem is inkább veleszületett, mint a kígyók esetében.

 

c 71c7b

 

Klausztrofóbia, kis,szűk helyiségben való bennrekedés

A megkérdezettek 11 %-a mondta azt, nagyon fél, míg 29 % csak egy kicsit fél a szűk helyektől. Egy tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik a személyes terüket a kartávolságon kívülre mérik, nagyobb valószínűséggel tapasztalják a klausztrofóbiát, ami azt sugallja, hogy ettől a félelemtől szenvedők alábecsülik a horizontális távolságokat.

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…