Telefontöltés - mi igaz, és mi hazugság?

Annyi tévhitet hallottunk már arról, hogyan kell tölteni a telefonunkat, így már nem is tudjuk mi igaz, és mi nem! Nézd meg te is!

1. TÉVHIT: ÁRT A TELEFONNAK, HA EGÉSZ ÉJSZAKA TÖLTŐN VAN

Túlmelegszik, megsüti az akksit, aztán jó ha délig kibírja. Ilyen és ehhez hasonló bölcsességek jártak a régi, nikkel-metál-hibrid (NiMH) akkumulátoros telefonok mellé. Szerencsére ma már ennél jóval okosabbak a készülékeink, és ha érzékelik, hogy feltöltődött az akksi, leállítják a töltést akkor is, ha egész nap töltőre van dugva a telefon.

2. TÉVHIT: AKKOR JÓ, HA TELJESEN FELTÖLTÖD, AZTÁN TELJESEN LEMERÍTED

Régen az úgynevezett memória-hatást emlegették, amely szerint ha 50 százalékig meríted le a telefonod akksiját, akkor „elfelejti”, hogy további kapacitása is van, így gyakorlatilag megfelezed a teljesítményét. Szerencsére ez is a Ni-MH, illetve a még régebbi, nikkel-kadmium (Ni-Cd) akkumulátorokra volt igaz, az új típusú lítium-ionosakra (Li-ion) már nem. Sőt, aki régen sok időt töltött azzal, hogy rendesen megformázza a készüléke akksiját, az most ezt felejtse el, ez ugyanis egészen konkrétan ártalmas lehet a Li-ion akkumulátorok számára.

A lényeg, hogy nyugodtan töltsd a telefonodat, bármikor, bármeddig, bárhogyan.

3. Tévhit: Ne használd a telefonodat, amíg töltőn van

Ez a tévhit olyan esetekből sarjadt ki, amikor valaki áramütést szenvedett, miközben a töltőn lévő telefonját használta. 2014-ben egy ausztrál nő meg is halt, hasonló körülmények között. Az ő esetében – illetve más hasonló esetekben is – szinte mindig az okozta a tragédiát, hogy nem a gyári töltőt használták az áldozatok, hanem olcsó vagy rosszabb esetben hamisított darabokat.

A töltőre dugott telefon tehát nyugodtan használható – természetesen nem olyan helyen, mint mondjuk a fürdőkád – egy dolgot kell csak elkerülni, a hamis töltőt. Fontos, hogy az ismert gyártók utángyártott termékeivel nincs ilyen probléma, a megbízható forrásból származó utángyártott töltők ugyanolyan biztonságosak, mint a gyáriak.

4. TÉVHIT: NEM ÁRT A TELEFONNAK, HA FOLYAMATOSAN BE VAN KAPCSOLVA

Bár a folyamatos töltést már tudják kezelni az okos készülékek, az állandó működés még a legmodernebb telefonokat is megviseli. Egyrészt ez valóban csökkenti az akkumulátor élettartamát, arról nem beszélve, hogy mivel az okostelefon valójában egy számítógép, ugyanúgy lelassulhat, mint az asztali gépünk, ha már hetek vagy akár hónapok óta 20-30-40 megnyitott alkalmazás fut a háttérben, nem beszélve az ezek által használt egyéb folyamatokról, gyorsítótárról, ilyesmiről.
Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy kezeljük ezt a problémát: elég, ha hetente egyszer kikapcsoljuk a készüléket, sőt még az is elegendő, ha csak hetente egyszer újraindítjuk.

5. TÉVHIT: A HELYMEGHATÁROZÁS „MEGESZI” AZ AKKSIT

Azok az alkalmazások, amelyek használják a telefon helymeghatározó funkcióit – vagy a nemrég indult új, európai navigációs rendszert, a Galileót – nagyon hamar kivégzik az akkumulátort. Nos, az Android Authority szakértői szerint ez sem igaz. Bár természetesen minél több szolgáltatást és funkciót működtetünk a készülékünkön, annál gyorsabban le fog merülni, nem úgy, mintha repülőgép-módban és minimumra csökkentett fényerővel használnánk, de az akkumulátor élettartamát ez nem fogja befolyásolni.

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…