Bizarr hangszerek: a botot is megszólaltatja Gábor

Szinte minden, akár szemétnek tekintett tárgyból is képes dallamot elővarázsolni a bonyhádi Kovács Gábor. A több mint harminc éve zenéléssel foglalkozó férfi egy évtizede kezdett az „alternatív hangszerek” készítésébe, és ma már bő háromszáz darabos gyűjtemény van a birtokában. Ezt már ötvennél is több országba elvitte.

– Azoktól a falubeliektől lestem el a technikákat, akik levittek magukkal gyerekkoromban a patakpartra, ahol a bicskájuk segítségével nádszálból, tökből és bodzából készítettek hangszereket. Több mint tíz éve az egyik barátom gyerekeinek mutattam meg egy szívószál segítségével a nádsíp működését, aminek akkora sikere volt, hogy hamarosan belevágtam az érdekes hangszerek készítésébe – idézte fel a Borsnak az 56 éves Gábor, aki zenekarával tavaly például Brazíliában népszerűsítette izgalmas zeneszerszámait.

1208974 indulo botfuvola c8821

Kovács Gábor az egyik legnépszerűbb találmányával, a botfuvolával © Varga Orbán


– A banda gitárosa gyerekfürdetőből, teknőből, palacsintasütőből, teafőző kannából készít pengetős hangszereket. Én maradtam a fúvósoknál, mivel alapvetően klarinétos vagyok – magyarázza. A muzsikus az előadásain egymás mellé állítja saját ötletes hangszereit az „eredetiekkel”. A legnépszerűbb darab a botfuvola, a pumpafurulya, a portörlő klarinét, a tölcsértrombita és a palackduda.

 

1208972 untitled 712ef
Köcsögdudák, valamint pumpafurulya - nem épp olyan hangszerek, amikkel nap mint nap találkozhatunk © Varga Orbán


– A nagycsoportos ovisok mellett nyugdíjasokhoz is eljárok, akik valósággal gyerekké válnak, amikor a kezükbe veszik az eszközöket. És legalább akkora lelkesedéssel készítik el őket saját kezűleg, mint a kicsik – ecseteli Gábor, aki nemcsak a zene szeretetét próbálja átadni, de az újrahasznosítás fontosságára is fel akarja hívni a figyelmet. Célja, hogy az em­berek már egészen kiskoruktól kezdve másképp tekintsenek a hulladékra, mint ahogy általánosan szokás.

Megkóstolnád a hupikék tésztát? Hát a zöld-lilát?

Egy amerikai anyuka finnyás kisfia…

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…