Ez a zöldség mindent helyrerak a testedben!

A cékla hihetetlenül egészséges és potenciális gyógyhatásokkal rendelkezik, azaz számos tünet és betegség esetén képes enyhülést nyújtani. Vörös színét és rákellenes tulajdonságait is az antocianinok adják.

Emellett a cékla betaint is tartalmaz, mely természetes gyulladáscsökkentő összetevő és jót tesz a szívnek. A cékla kitűnő forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a B1-, B2-, B12- és C-vitamin, a réz, magnézium, kálium, vas, foszfor, jód.

A cékla javítja a vérkeringést, szabályozza a koleszterinszinet és támogatja a máj működését. Képes harcolni a vérszegénység ellen és méregteleníti a szervezetet. Lassítja az öregedést és védi az ereket. Magas az antioxidáns tartalma, sok cellulóz és a rostok egyik fajtája, pektin található benne, ami javítja az emésztést. A cékla csökkenti a májbetegségek – pl. a zsírmáj – kialakulásának esélyét is. A cékla nagyszerűen javítja az állóképességet, növeli a kitartást, ezért sportolók vagy rendszeresen edzők számára is ideális zöldségféle.

Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, sütve vagy savanyítva. A leveleit sem kell kidobni, inkább főzzük meg őket! Rendkívül magas a kálium tartalmuk, fél bögrében 644 mg-ot tartalmaznak ebből a vitális tápanyagból. Tanulmányok kimutatták, hogy a magas kálium tartalmú ételek fogyasztása 21%-kal csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Elképesztő: így megszabadulhatsz az ősz hajszálaktól!

Az ősz hajszálak megszaporodása azt…

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…