6 népi gyógyír torokfájásra és nem kell köhögés elleni gyógyszer!

A torokfájást az egyik leggyakoribb és talán legkellemetlenebb betegség minden korosztály számára. A vírusok okozzák, vagyis nem gyógyítható gyógyszerekkel.
A zavaró és bosszantó tünetek azonban néhány természetes alapanyaggal gyorsan megszüntethetők.

Borsmenta
Egyéb terápiás tulajdonságai mellett a borsmenta kiváló nyugtató szer a torokgyulladás és a fájdalmas köhögés kezelésére. A mentában lévő mentol ugyanis egyfajta köhögéscsillapító. A borsmenta olaj segíthet csökkenteni a nyelőcső fájdalmát. Gyakran alkalmazzák spray formájában is.

Sós vízzel való gargarizálás
Még egy 2005-ös vizsgálatban az American Journal of Preventive Medicine csapata 400 egészséges önkéntes közreműködésével 60 napon keresztül az influenza szezonban a betegség kialakulása, illetve a gyógyulási arány változását.

Néhány tesztalanynak utasítást adtak, hogy naponta háromszor gargarizáljon sós vízzel. A vizsgálat végén a rendszeresen gargalizáló csoportban 40 %-kal csökkent a légúti fertőzések kialakulásának aránya azokkal szemben, akik nem öblögettek. Emellett a betegséget elkapók között a „szájvíz” alkalmazása jelentősen csökkentette a légúti gyulladás tüneteit, illetve lényegesen hamarabb meggyógyultak.

Méz
A nem pasztőrözött méz biztonságos és teljesen szerves anyag, amely különféle vírusellenes és antibakteriális vegyületeket tartalmaz, ezért a naponta kétszer egy evőkanállal elfogyasztott méz képes elpusztítani a torokfájást okozó baktérium akár 100 százalékát mindössze 48 óra alatt – írja a Journal of the American Medical Association Pediatrics (JAMA Pediatrics).

Édesgyökér
Az édesgyökeret régóta használják természetes orvosságként különböző betegségek gyógyítására, a népgyógyászatban többnyire nagyon jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító hatásáról ismerik. Természetes hatóanyaga különböző köhögéscsillapítókban is megtalálható. Az édesgyökér kivonattal való gargarizálás segíthet enyhíteni a beteg torokfájdalmát.

Echinacea
A gyógynövényt már a bennszülött amerikaiak is csodaszerként tartották nyilván. Egy 2009-es tanulmány szerint az echinacea nemcsak immunerősítésre jó, hanem az akut torokfájás kezelésére is – csökkenti a fájdalom súlyosságát és időtartamát még mandulagyulladás esetén is.

Fokhagyma
Igaz, hogy egy kicsit erős az illata, de felettébb hasznos. Gyógyító hatását a benne lévő allicin vegyületnek köszönheti, mely segíti a torokban lévő gyulladás leküzdésében. Napi 1-2 gerezd fokhagyma elfogyasztása gyógyításra és megelőzésre is igen hatásos.

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…