Zseb a bugyin, lyuk a nyalókán: 6 dolog, amiről nem tudtad, hogy jó valamire

Zseb a bugyin, lyuk a nyalókán: 6 dolog, amiről nem tudtad, hogy jó valamire

Mit jelent, ha napokig nem ír rád?

Segítünk, hogy ne gondolj mindjárt a…

Minden egyes nap használjuk őket, mégsem tudjuk, hogy bizonyos részeik mire valók.


A sapka bojtja


A méltán népszerű fejfedők nagy részének tetején ott fityeg egy jellegzetes kis bojt, ami nem csak haszontalan díszítőelemként funkcionál. Az első bojtok a 18. században jelentek meg: francia tengerészek viselték őket a sapkájukon, így menekültek meg attól, hogy alaposan bevágják a fejüket az alacsony belmagasságú hajók mennyezetébe. Később a katonák is hordtak bojtos fejfedőt, ami esetükben inkább azért volt hasznos, mert a bojt különféle kialakítása alapján meg lehetett állapítani, hol szolgál az illető.

 

ii6 db63b
Erre való a sapka bojtja

 

A nyalóka pálcikája végén lévő lyuk


Csupán városi legenda, hogy a nyalóka pálcikáján lévő lyuk a fulladást hivatott megelőzni, esetleg arra szolgál, hogy a gyerekek tudjanak fütyülni vele. A valódi ok az, hogy a nyalókát alkotó cukormassza először még folyékony és csak később nyeri el végleges alakját. Ám ahhoz, hogy biztosan a pálcikához ragadjon, kell egy kis lyuk, ahova a massza befolyhat, majd megszilárdulhat.

 

ii5 2667d
Nem véletlenül van lyuk a nyalóka pálcikáján

 


A férfinadrágokon lévő ránc/hajtásnyom


A férfinadrágok oldalán/elején mindig van egy jellegzetes hajtásnyom, de vajon miért? A válasz gyökere a 19. század végén keresendő! Akkor még hajón, hatalmas blokkokban szállították a ruhákat a kívánt helyre, és hogy minél több darabot tudjanak egyszerre elvinni, jól összehajtogatták a gúnyákat. Az út persze sokáig tartott, így a hajtásnyomok olyan mélyen belevésődtek a ruhákba, hogy később lehetetlenség volt kivasalni őket. A "megszoksz vagy megszöksz" elvet alapul véve az emberek nem tehettek mást, inkább megszerették a nadrág oldalán lévő hajtást.

 

ii4 d42f0
A férfinadrágokon lévő ráncnak jelentése van

 

A színes vonalak a fogkrém tubusán


Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy a fogkrémes tubusok végein különböző színű, leggyakrabban zöld, piros vagy fekete csíkok láthatóak. Ne higgyétek el, ha valaki azt mondja, hogy a fekete például a kemikáliákat, a zöld pedig a természetes összetevőket jelzi. A vonalak csak a gyártóknak mondanak valamit, a gépek ugyanis a csíkokat beolvasva tudják, hol metsszék el a tubusokat.

 

ii3 39b33
Ezt jelentik a tubuson lévő vonalak

 


A zseb a női bugyik belsejében

Tévedés ne essék, nem rejtegetnek a nők ott semmit, a kis zsebnek egészen más szerepe van. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően a női bugyiknak ezt a belső, kb. középen elhelyezkedő részét egy speciális, kímélő anyagból kell megvarrni, hiszen közvetlenül érintkezik a nemi szervvel. Természetesen, ha az alsónemű eleve a már említett anyagból készült, nem szükséges beletenni ezt a plusz részt. És miért pont zseb? Azért, mert ha mindkét végén rögzítik a varrást, kényelmetlen lenne a viselet.

ii2 dd968

Okkal van ott az a kis zseb a bugyikon

 

A hátizsákon lévő négyzet


A legtöbb hátizsákon ott van az a furcsa négyzet alakú felvarrás, aminek a feladatát eddig szerintünk nagyon kevesen ismerték. Ha jól megnézed, van rajta két hosszúkás lyuk: ezek arra szolgálnak, hogy köteleket, karabinereket rögzíthess hozzájuk, esetleg a cipőfűző segítségével a cipődet is odaerősítsd a tatyóhoz. Profi megoldás, hiszen így helyet spórolsz, ami nagyon fontos egy hosszú utazás során.

 

ii1 d4104
A hátizsákon lévő kis varrás hasznos

Forrásunk ez a videó volt:


 

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…