Zseb a bugyin, lyuk a nyalókán: 6 dolog, amiről nem tudtad, hogy jó valamire

Minden egyes nap használjuk őket, mégsem tudjuk, hogy bizonyos részeik mire valók.


A sapka bojtja


A méltán népszerű fejfedők nagy részének tetején ott fityeg egy jellegzetes kis bojt, ami nem csak haszontalan díszítőelemként funkcionál. Az első bojtok a 18. században jelentek meg: francia tengerészek viselték őket a sapkájukon, így menekültek meg attól, hogy alaposan bevágják a fejüket az alacsony belmagasságú hajók mennyezetébe. Később a katonák is hordtak bojtos fejfedőt, ami esetükben inkább azért volt hasznos, mert a bojt különféle kialakítása alapján meg lehetett állapítani, hol szolgál az illető.

 

ii6 db63b
Erre való a sapka bojtja

 

A nyalóka pálcikája végén lévő lyuk


Csupán városi legenda, hogy a nyalóka pálcikáján lévő lyuk a fulladást hivatott megelőzni, esetleg arra szolgál, hogy a gyerekek tudjanak fütyülni vele. A valódi ok az, hogy a nyalókát alkotó cukormassza először még folyékony és csak később nyeri el végleges alakját. Ám ahhoz, hogy biztosan a pálcikához ragadjon, kell egy kis lyuk, ahova a massza befolyhat, majd megszilárdulhat.

 

ii5 2667d
Nem véletlenül van lyuk a nyalóka pálcikáján

 


A férfinadrágokon lévő ránc/hajtásnyom


A férfinadrágok oldalán/elején mindig van egy jellegzetes hajtásnyom, de vajon miért? A válasz gyökere a 19. század végén keresendő! Akkor még hajón, hatalmas blokkokban szállították a ruhákat a kívánt helyre, és hogy minél több darabot tudjanak egyszerre elvinni, jól összehajtogatták a gúnyákat. Az út persze sokáig tartott, így a hajtásnyomok olyan mélyen belevésődtek a ruhákba, hogy később lehetetlenség volt kivasalni őket. A "megszoksz vagy megszöksz" elvet alapul véve az emberek nem tehettek mást, inkább megszerették a nadrág oldalán lévő hajtást.

 

ii4 d42f0
A férfinadrágokon lévő ráncnak jelentése van

 

A színes vonalak a fogkrém tubusán


Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy a fogkrémes tubusok végein különböző színű, leggyakrabban zöld, piros vagy fekete csíkok láthatóak. Ne higgyétek el, ha valaki azt mondja, hogy a fekete például a kemikáliákat, a zöld pedig a természetes összetevőket jelzi. A vonalak csak a gyártóknak mondanak valamit, a gépek ugyanis a csíkokat beolvasva tudják, hol metsszék el a tubusokat.

 

ii3 39b33
Ezt jelentik a tubuson lévő vonalak

 


A zseb a női bugyik belsejében

Tévedés ne essék, nem rejtegetnek a nők ott semmit, a kis zsebnek egészen más szerepe van. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően a női bugyiknak ezt a belső, kb. középen elhelyezkedő részét egy speciális, kímélő anyagból kell megvarrni, hiszen közvetlenül érintkezik a nemi szervvel. Természetesen, ha az alsónemű eleve a már említett anyagból készült, nem szükséges beletenni ezt a plusz részt. És miért pont zseb? Azért, mert ha mindkét végén rögzítik a varrást, kényelmetlen lenne a viselet.

ii2 dd968

Okkal van ott az a kis zseb a bugyikon

 

A hátizsákon lévő négyzet


A legtöbb hátizsákon ott van az a furcsa négyzet alakú felvarrás, aminek a feladatát eddig szerintünk nagyon kevesen ismerték. Ha jól megnézed, van rajta két hosszúkás lyuk: ezek arra szolgálnak, hogy köteleket, karabinereket rögzíthess hozzájuk, esetleg a cipőfűző segítségével a cipődet is odaerősítsd a tatyóhoz. Profi megoldás, hiszen így helyet spórolsz, ami nagyon fontos egy hosszú utazás során.

 

ii1 d4104
A hátizsákon lévő kis varrás hasznos

Forrásunk ez a videó volt:


 

A márványos körmök után hódítanak a márványos ajkak is

A márvány mintás körmök idén élik…

Additional Info

Ezért születnek néha szőrösen a kisbabák

Amikor egy kis új élet világra jön, akárhogy nézzen is ki, imádjuk. Pláne akkor, ha…

Videó: Ilyen, amikor 42.000 gyufát gyújtanak meg egyszerre

Legtöbbünk játszott már a gyufával, ki tud egyszerre többet meggyújtani. Ez a srác…

Íme a könyv, amelynek csupán az érintése is halálos lehet

1874-ben dr. Robert M. Kedzie sebész és kémikus nyomtatott 100 könyvet Amerikában,…

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint sejtenéd?

Hogyan ülsz a széken? Gondoltad volna, ez az önkéntelen mozdulat többet mesél rólad, mint…